WhatsApp storing

Is er een storing bij WhatsApp?

Wat is Whatsapp?

WhatsApp is opgericht in 2009 en wordt door 11,9 miljoen mensen in Nederland gebruikt. Tegenwoordig is dit de meest bekende manier om berichten te verzenden. Je kunt WhatsApp gebruiken voor gesprekken zoals je deed voordat je sms gebruikte, maar het voordeel van WhatsApp is dat het kan communiceren via internet, dus het is gratis te gebruiken. Je kunt één-op-één gesprekken voeren, maar je kunt ook een groeps-app aanmaken, bijvoorbeeld in een WhatsApp-groep met collega’s of klasgenoten, zodat je niet met elke persoon afzonderlijk contact hoeft op te nemen. Nadat het bericht is verzonden, verschijnt er een vinkje achter het bericht. Een vinkje geeft aan dat het bericht is verzonden en twee vinkjes geven aan dat het bericht de ontvanger daadwerkelijk heeft bereikt. Is het vinkje blauw? Dan weet u dat de andere partij het heeft gelezen. Maar let op: deze functie kan worden uitgeschakeld. Er is ook een optie “laatst gezien”, waarmee je kunt zien wanneer de ontvanger voor het laatst online was. Dit kan echter ook worden beveiligd en is alleen te zien als de andere partij online is.

Wie is tegenwoordig niet bekend met deze populaire berichtendienst. Sinds dat mensen steeds minder gebruik maken van sms-berichten, zijn berichtendiensten zoals Whatsapp steeds populairder geworden.
Update WhatsApp-applicatie

U kunt controleren of WhatsApp up-to-date is via de Appstore of Google Play Store. Is het niet waar? Dit kan dan voor problemen zorgen, zoals een storing in WhatsApp. Zorg ervoor dat u WhatsApp bijwerkt, volledig afsluit en opnieuw start om te controleren of uw bericht wordt verzonden.

Algemene WhatsApp storing

Als je internet goed werkt en je hebt de laatste WhatsApp-update gedownload, maar de applicatie werkt nog steeds niet naar behoren, dan kan het zijn dat er een (landelijke) WhatsApp-storing is. U kunt het bekijken via storingssite, maar ook vaak via de website van WhatsApp zelf wordt er een melding uitgegeven hierover.

Het is zeer waarschijnlijk dat dergelijke storingen in het nieuws zullen komen, maar het kan zijn dat de WhatsApp storingen pas de volgende dag in het nieuws verschijnen. Als de storing wordt veroorzaakt door WhatsApp zelf, kunt u weinig doen. Wacht tot het is opgelost en zoek tegelijkertijd naar een andere manier om het bericht toch te verzenden (door middel van SMS).

Zelf een analyse maken

Ook als er geen sprake is van een algemene storing met WhatsApp, is het juist belangrijk om een analyse te maken. Een aanname doen waaraan het kan liggen is natuurlijk niet een van de meest efficiënte manieren om erachter te komen waarom een bepaalde app het niet doet. Kijk heel goed naar wat voor meldingen WhatsApp aangeeft. Het hoeft bijvoorbeeld niet altijd zo te zijn dat er een foutmelding wordt weergegeven. Het kan ook gewoon zijn dat je berichtjes niet aankomen of dat ze vertraagd aankomen. Ook dit kan verschillende oorzaken hebben. 

WhatsApp is een app dat vrijwel altijd wordt bijgewerkt. Dit heeft als reden omdat er persoonlijke gegevens over een weer worden gedeeld tussen personen waardoor het belangrijk is dat de persoonsgegevens in de app op een veilige manier bewaard blijven. Daarnaast zijn er ook updates om de lay-out van het programma aan te passen of nieuwe functies toe te voegen. Zorg er altijd voor dat je de laatste update hebt van de app zodat je hier veilig gebruik van kan blijven maken. Soms zorgt een verschil in versies onderling er ook voor dat je berichten niet meteen goed aankomen of soms met enige vertraging aankomen.

Twitter

Kijk ook eens op Twitter voor storingsmeldingen.

Los het zelf op: controleer je internetverbinding

Als je WhatsApp-bericht niet wordt verzonden, werkt je internetverbinding mogelijk niet correct. Je kunt wifi tijdelijk uitschakelen om te zien of het bericht via het mobiele netwerk wordt verzonden.

In dit geval kunnen er (tijdelijke) problemen zijn met je wifiverbinding. Je kunt de modem opnieuw opstarten om de wifi-verbinding te herstellen. Wordt het bericht ook niet via je mobiele netwerk verzonden?

Zet de telefoon vervolgens een paar seconden in de vliegtuigmodus en probeer dan te kijken of de 4G-verbinding normaal is. Is dit niet het geval, dan kan het zijn dat je internet defect is of dat WhatsApp defect is.

Wanneer je moet wachten op een oplossing

Niet aan alle storingen is meteen wat te doen. Zo kan een storing met WhatsApp even op zich laten wachten totdat het verholpen is. Dat mag je alleen niet weerhouden van het verzenden van berichten. Zoek altijd naar alternatieven zodat je niet onbereikbaar ben. Neem bijvoorbeeld een alternatief programma die je deelt onder vrienden en familie zodat jullie berichtjes alsnog bij elkaar uitkomen. Je kunt hierbij denken aan een app zoals Telegram. 

Wat sommige mensen ook wel eens doen is de volledige app verwijderen. Dat is niet handig omdat heel veel berichten opgeslagen blijven. Ook foto’s worden wel eens opgeslagen vanuit de app op de telefoon. Let er dus heel goed op wanneer je de app verwijdert dat je dan je foto’s en eventueel je berichten wel veilig stelt. Als er geen tussentijdse back-ups worden gemaakt, dan zul je al deze belangrijke gegevens kwijt kunnen raken.

De frequentie van storingen

WhatsApp is gelukkig wel een van de veiligste en de meest stabiele berichten apps die je maar kunt bedenken. Hierdoor is de kans klein dat er een storing optreedt. Mocht er alsnog een storing optreden dan is dit vaak voor korte duur en zijn de storingen ook snel weer verholpen. 

Een van de meest voorkomende storingen is dat er geen berichten kunnen worden verstuurd of worden ontvangen. Dit ligt vaak aan een verbindingsprobleem of aan een algemene storing in de app. Een andere storing is dat de app helemaal niet wil opstarten. Dit heeft vaak weer te maken met het niet bijwerken van de app. Dit is ook een probleem dat snel te verhelpen is door middel van het bijwerken van de app naar de laatste versie.
Storing melden

Heb je last van een storing bij WhatsApp? Reageer dan hieronder en praat mee.

Plaats een reactie